free hit counter
Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα – Τα έθιμα μας στην Ελλάδα

Καλή Σαρακοστή σε όλους ! Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα – Τα έθιμα μας στην Ελλάδα

Καλή Σαρακοστή σε όλους !  Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα σήμερα !Η Καθαρά Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα της Αποκριάς και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, η Καθαρά Δευτέρα είναι συνυφασμένη με τα κούλουμα και τον χαρταετό. 

Καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς Κούλουμα από το λατινικό κολούμνα (κολώνα) που συναντά τις ρίζες τους στην παλιά Αθήνα, τότε που οι κάτοικοι της Πόλης γιόρταζαν το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής στις Στήλες του Ολυμπίου Διός ή από το «κόλουμ» που σημαίνει καθαρός. κούλουμα γιορτάζονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και συνήθως με διαφορετικό τρόπο. 

Κατεξοχήν, όμως, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεσπόζουν νηστίσιμα, σαρακοστιανά φαγητά αλλά και η κλασική λαγάνα. Επίσης, η ταραμοσαλάτα, τα οστρακοειδή, η φάβα, τα φασόλια και κυρίως θαλασσινά δεν λείπουν από το τραπέζι. Τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, πετάνε τον χαρταετό. 

Όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη, υποδέχεται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Το έθιμο του Αγά –με ρίζες στην Τουρκοκρατία– αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Στον Πόρο συναντάμε το «ξάρτυσμα», το καθάρισμα δηλαδή των μαγειρικών σκευών από τα λίπη και τα υπολείμματα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει ο παραδοσιακός χορός των Παπάδων. Το χορό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες και ακολουθούν οι γέροντες του χωριού.

Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Το έθιμο του αλευροουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.


Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.

Η αναβίωση ενός αγροτικού καρναβαλιού στη Νέδουσα, στη νότια Πελοπόννησο, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά σε ένα αρχαίο τελετουργικό για ευημερία και γονιμότητα.

Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη στη Βόνιτσα, όπου ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνάει σε όλο το χωριό για να καταλήξει σε μια φλεγόμενη βάρκα ανοιχτά της θάλασσας.


Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Το έθιμο των Μουτζούριδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας, όπου δύο μεταμφιεσμένοι μουτζουρώνουν τους επισκέπτες με καπνιά από το καζάνι όπου έβραζε την προηγούμενη μέρα η φασολάδα από τις γυναίκες του χωριού.


Και κάπου εδώ, τα πειράγματα, η σατυρική διάθεση, οι γλεντοκόπες μέρες τελειώνουν και σηματοδοτείται η έναρξη της νηστείας που θα μας οδηγήσει στο πνευματικό ταξίδι της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους αλλά πάνω από όλα για την οικογένεια. 


Μαζευτείτε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι, πετάξτε χαρταετό και διασκεδάστε το τέλος της Αποκριάς. 


Καλή Σαρακοστή!
****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγτωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)

Mymommy
Mymommy

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια, συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *