free hit counter
Διατροφή κατά την Εγκυμοσύνη

Διατροφή κατά την Εγκυμοσύνη

Διατροφή για Εγκύους

 
Γράφει για το mymommy η Μαρία Ρίτσου-  Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική η σωστή διατροφή έτσι ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά τα έμβρυο.

Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από τις τέσσερις κύριες ομάδες τροφίμων όπως:

  1. Φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως.
  2. Αμυλούχα τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά. Προτιμάτε τα ολκής άλεσης προϊόντα τους.
  3. Πρωτεϊνούχα γεύματα. Όπως άπαχο κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, αυγά και όσπρια.
  4.  Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι.

Χρειάζεται να τρώω πιο πολύ όταν είμαι έγκυος;

Κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν χρειάζεστε παραπάνω θερμίδες από αυτές που συνηθίζατε να παίρνετε. Από τον τέταρτο μήνα έως και το τέλος της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 200-500 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα, ανάλογα με το βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Η όρεξη σας μπορεί να σας καθοδηγήσει για το πόσο φαγητό έχετε ανάγκη ανά ημέρα. Τις πρώτες εβδομάδες η όρεξή σας είναι πολύ πιθανό να είναι μειωμένη και να υπάρχουν ναυτίες. Κατά το μέσο της εγκυμοσύνης, η όρεξή σας θα είναι η ίδια σχεδόν όπως πριν μείνετε έγκυος ή ελαφρώς αυξημένη. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης η όρεξη αυξάνεται. Σε αυτήν την περίοδο πρέπει να γίνονται μικρά αλλά και συχνά γεύματα.

Χρειάζεται να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Σε μία ιδανική εγκυμοσύνη χωρίς πρωινές ναυτίες και εμετούς, και μια ισορροπημένη διατροφή όχι. Όμως ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα, το οποίο θα συστήσει ο γιατρός μπορεί να καλύψει τα σωστά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Τα δύο βασικά συμπληρώματα για την κύηση είναι το φολικό οξύ(400 mg για τους πρώτους 3 μήνες) και η βιταμίνη D σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να χρειαστεί και χορήγηση σιδήρου. Ο γιατρός θα κρίνει την ποσότητα ανάλογα με τις εξετάσεις σας. Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό καθώς χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα ημερησίως. Μην καταναλώνετε σε καμία περίπτωση συμπληρώματα που περιέχουν ρετινόλη. Μεγάλες δόσεις της μπορεί να είναι τοξικές για το έμβρυο. Και τέλος μην καταναλώνετε μεγάλες δόσεις βιταμινών και μετάλλων καθώς μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία του παιδιού. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Μπορώ να κάνω δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

   Εάν έχετε επιπλέον κιλά, μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας αποφεύγοντας, τις τροφές πλούσιες σε λίπος και τη ζάχαρη, και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Πριν αλλάξετε βέβαια διατροφικές συνήθειες συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας. Αυστηρές δίαιτες κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέως και άλλων συστατικών στο σώμα, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για το βρέφος.

Ποια είναι τα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγω κατά την εγκυμοσύνη;

⦁    Τα μαλακά τυριά σε μορφή spread, τα οποία μπορεί να μην έχουν καλή παστερίωση όπως επίσης και τα μουχλιασμένα τύπου ροκφόρ, brie, camembert. Αυτά τα τυριά μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα μικρόβιο που προκαλεί αποβολές σε εγκύους.
⦁    Το συκώτι και τα προϊόντα του(πχ πατέ ή σάλτσες από συκώτι), διότι περιέχουν βιταμίνη Α και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική για το έμβρυο.
⦁    Τα ωμά θαλασσινά όπως τα μύδια, στρείδια και το σούσι θα πρέπει να αποφεύγονται.
⦁    Η κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg ανά ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με έναν ελαφρύ καφέ ή 2 ποτήρια τσάι. Ωστόσο μπορούν να καταναλώνονται τα προϊόντα ντεκαφεινέ.
⦁    Τα λαχανικά και ιδιαίτερα το μαρούλι σε σαλάτες εκτός σπιτιού πρέπει να αποφεύγονται, διότι χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο. Στα λαχανικά υπάρχει, επίσης το μικρόβιο λιστέρια το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο για την υγεία του βρέφους.
⦁    Οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ. Η συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλής για την υγεία του μωρού δεν είναι γνωστή, οπότε οι ειδικοί προτείνουν να το αποφεύγετε εντελώς.

Μαρία Ρίτσου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
diaitologoszografou.gr  
paidikipaxisarkia.gr

Mymommy
Mymommy

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια, συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *