Φτιάξτε ένα φυσικό σύστημα άμυνας για τον παιδικό οργανισμό ! Τι πρέπει να φάει το παιδί μου για να του περάσει το κυολόγημα;
Γράφει για το mymommy η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Άννα Παπαγεωργίου
Όλοι γινόμαστε γκρινιάρηδες, όταν δεν μπορούμε να ανπνεύσουμε σωστά και όταν αρρωσταίνουμε δεν συμφωνείται; Πόσο μάλλον τα παιδιά μας. Το συνάχι, η βουλωμένη μύτη, το συνεχές φτέρνισμα, ο πονοκέφαλος είναι τουλάχιστον ενοχλητικά! Εδώ σας έχω μερικές τροφές που θα ανακουφίσουν τα παιδιά σας από το κρύωμα και θα σας γλιτώσουν από το να ξοδέψετε χρήματα για φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής!
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
- Το μέλι ανακουφίζει τον λαιμό αλλά απαγορευεται να το δώσουμε στα βρέφη
- Ένα καυτό τσάι του βουνού θα κάνει την ίδια δουλειά με ένα αποσυμφορητικό!
- Η βιταμίνη C δεν λειτουργεί, αλλά φάτε πορτοκάλια γιατί γενικά κάνουν καλό στην υγεία!
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη μας δίνουν ένα όπλο κατά του κρυολογήματος: τον ψευδάργυρο
Το μελάκι κάνει καλή δουλειά!
Οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν. Ένα τσάι με μέλι ή ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό – φλούδα λεμονιού και λίγο μέλι θα ανακουφίσει το παιδί και όχι μόνο αυτό! Αλλά και τους γονείς.
Σε μια έρευνα της κλινικής Mayo, παιδιά ηλικίας δυο ετών και άνω με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έπαιρναν μέχρι 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι την ημέρα(όχι επιπλέον ζάχαρη), όσο ήταν άρρωστα στο κρεβάτι. Μέχρι το βράδυ, ο βήχας μειώνονταν και ο ύπνος γινόταν ευκολότερος, λόγω του μελιού!
Όπως φάνηκε από την μελέτη, το αγαπημένο μας μελάκι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα κοινό συστατικό αντιβηχικό δεξτρομεθορφάνης.

Το είδος του μελιού που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες ήταν το φαγόπυρο, μια σκούρα ποικιλία, με έντονη γεύση, αλλά κάθε είδος πρέπει να απαλύνει και να ανακουφίσει έναν λαιμό που έχει κνησμό. Οπότε, την επόμενη φορά που το μικρό σας θα έχει βήχα, δώστε του μια κουταλίτσα μέλι πριν κοιμηθεί για να το ανακουφίσετε.
ΤΙP:
“Λόγω του κινδύνου της βρεφικής αλλαντίασης, μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης, ποτέ δεν δίνουν το μέλι σε ένα παιδί μικρότερο του ενός έτους!”
Και να θυμάστε: Ο βήχας απλά χωρίς άλλη συμπτωματολογία μας βοηθάει για να βγάλουμε τη βλέννα, οπότε αν το παιδί μας είναι καλά στην υγεία του και απύρετο, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να τον καταστέλλω άμεσα με φάρμακα από την πρώτη στιγμή.

Η βιταμίνη C σε συμπλήρωμα βοηθάει το κρυολόγημα ή είναι μύθος;
Δεν φαίνεται να λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να μπουκώνουμε τα παιδιά μας με συμπληρώματα διατροφής ….
Αν και μερικές μελέτες δείχνουν ό,τι βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, άλλοι δεν βρίσκουν κανένα όφελος. Δεν υπάρχουν σημαντικές μελέτες που να δείχνουν ότι η βιταμίνη C καταπολεμά τη γρίπη ή την προλαμβάνει.
“Ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, μόνο αν έχουμε ανεπάρκεια αυτής.”
Το μόνο που μας δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, μόνο αν έχουμε ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής. Για παράδειγμα, τα παιδιά που ζουν σε ψυχρά κλίματα μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C, άρα ένα συμπλήρωμα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στον οργανισμό. Αλλά θα είχαν το ίδιο όφελος αν απλά γυμνάζονταν τακτικά και έντονα και έκαναν σωστές διατροφικές επιλογές με ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής.Για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη απορρόφηση λοιπόν συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφική ρουτίνα συνδυασμούς φρούτων στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ ή απλά φτιάξτε όμορφες φρουτοσαλάτες με μέλι και μικρή ποσότητα δημητριακών και σπόρων(ηλιόσπορο –λιναρόσπορο) .

Τα καυτά ροφήματα, ξέρουμε εδώ και καιρό ότι μειώνουν τις εκκρίσεις στο στήθος και τα ιγμόρεια, δηλαδή μας βοηθούν να ξεβουλώσουμε τη μύτη μας γρηγορότερα.
Την ίδια δράση μπορούν να έχουν και οι ζεστές σούπες, όπως για παράδειγμα η κοτόσουπα. Και τα παιδιά, λατρεύουν την κοτόσουπα!
Επίσης οι ζεστές σούπες με ποικιλία λαχανικών είναι μια ιδανική επιλογή. Μπρόκολο ,κουνουπίδι ,μαιντανός ,πράσινη πιπεριά λοιπόν!
Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει
Η έλλειψη ψευδαργύρου οδηγεί σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ναι, οι έρευνες λένε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μέσα στις πρώτες ημέρες του κρυολογήματος, είτε σε σιρόπι ή σε παστίλια, μπορεί να ελαττώσει την ασθένεια. Αλλά επειδή τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται,ως προς τη δοσολογία δεν μπορείτε πάντα να είστε βέβαιοι πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε συμπλήρωμα διατροφής. Δηλαδή, αυτό που έδειξαν οι έρευνες είναι ότι ναι, μεν, βοηθάει για να αποτρέψει το κρυολόγημα αλλά μόνο στους ανθρώπους (ενήλικες)που το χρησιμοποιούσαν για διάρκεια 5 μηνών!
Γι΄ αυτό φροντίστε να μην αφήνετε τον οργανισμό του παιδιού σας χωρίς ψευδάργυρο μέσα από φυσικές τροφές. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως ,χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Φτιάξτε μικρές σπιτικές μπάρες με βρώμη – μπανάνα –μέλι και ταχίνι.
Αυξήστε λοιπόν την καλή συνήθεια να τους δίνετε για πρωινό δημητριακά ολικής αλέσεως, που θα κάνουν τον οργανισμό τους δυνατό σαν τον Ποπάυ!
ΤΙP:
“Ο ψευδάργυρος κυρίως μέσα από τα συμπληρώματα σε υψηλές δόσεις είναι τοξικός”.
Η καυτερή πιπεριά δεν βοηθάει, λυπάμαι.
Αν είστε και σεις λάτρης των καυτερών τροφίμων, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά η καυτερή πιπεριά δεν λειτουργεί. Αν σκέφτεστε να δώσετε στα παιδιά καυτερή πιπεριά, για να ξεβουλώσει η μύτη τους… ξανασκεφτείτε το! Πολλοί πιστεύουν ότι η καψαϊκίνη (η καυτερή ουσία που περιέχει η πιπεριά τσίλι) μπορεί να καθαρίσει τη συμφόρηση και ακόμη και να αποτρέψει ένα κρυολόγημα.

Οι ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Duke λένε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι… Το πιπέρι, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά με τον πόνο και την τόνωση του εντέρου, δεν κάνει τίποτα για τα συμπτώματα ή την πρόληψη του κρυολογήματος.
Εχινάκεια
Υπάρχουν λίγα στοιχεία για αυτό το θέμα. Μπορεί η εχινάκεια να βοηθήσει στο κρύωμα ή όχι; Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν εμποδίζει την γρίπη. Η echinacea είναι ένα ανθοφόρο φυτό που φυτρώνει στις ΗΠΑ και τον Καναδά και χρησιμοποιείται ως ενδυναμωτικό στην ιατρική για αιώνες. Υπάρχουν εννέα είδη echinacea. Τα φύλλα, οι μίσχοι, το λουλούδι, και οι ρίζες της χρησιμοποιούνται για συμπληρώματα, υγρά εκχυλίσματα, και τσάι εχινάκειας.
Όμως, δεν είμαστε σίγουροι ότι όντως βοηθάει στο κρυολόγημα. Για τα παιδιά, συγκεκριμένα, έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες και τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή.
Αλατόνερο
Ναι, αυτή η παραδοσιακή τακτική που έκαναν οι παλιοί, μπορεί να βοηθήσει! Το αλατόνερο μπορεί να ξεμπουκώσει τη μύτη και να ξεπλύνει τα ιγμόρεια. Μπορείτε να κάνετε στη μύτη του παιδιού σας πλύσεις με αλατόνερο χρησιμοποιώντας μια μικρή σύριγγα. Πάντα να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο, αποστειρωμένο, ή κρύο βρασμένο νερό όταν κάνετε αυτή τη πλύση. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Εκπαιδεύεστε τα παιδιά σας στη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσα από προγράμματα υγείας ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά www.evrostia-health.gr
Για τους μικρούς φίλους μου,
Άννα Παπαγεωργίου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κέντρου «ΕΥΡΩΣΤΙΑ», διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Υπεύθυνη Κέντρου Συμβουλευτικής Διατροφής & Προαγωγής της Υγείας, Καθ. Φυσικής Αγωγής,
Επικοινωνία: τηλ: 2106827284
info@evrostia-health.gr