free hit counter
Έρευνα: Το άγχος του θηλασμού οδηγεί πολλές νέες μαμάδες στο να τον σταματήσουν

Έρευνα: Το άγχος του θηλασμού οδηγεί πολλές νέες μαμάδες στο να τον σταματήσουν


Στους δύο πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών τους, πολλές νέες μητέρες αγχώνονται για τον θηλασμό, κάτι που τις κάνει να τον εγκαταλείψουν και να στραφούν στη φόρμουλα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Το 92% των μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα όταν το μωρό τους ήταν τριών ημερών εκδήλωσε μεγάλο άγχος σχετικά με το θηλασμό – για παράδειγμα, πως δεν είχαν αρκετό γάλα ή πως το μωρό δεν «έπιανε» τόσο καλά στο στήθος.

Το ποσοστό αυτό μειώθηκε με τον καιρό, αλλά η πλειοψηφία  συνέχισε να έχει δισταγμούς γιατον θηλασμό ακόμη και μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο Pediatrics.

έρευνα: το άγχος του θηλασμού οδηγεί πολλές νέες μαμάδες στο να τον σταματήσουν
έρευνα: το άγχος του θηλασμού οδηγεί πολλές νέες μαμάδες στο να τον σταματήσουν 2

«Μας έκαναν εντύπωση οι ανησυχίες που είχαν οι μητέρες και μας προβλημάτιζε το πώς συγκεκριμένες ανησυχίες συσχετίζονταν άμεσα με την εγκατάλειψη του θηλασμού» – ανησυχίες όπως ότι το μωρό δεν τρεφόταν επαρκώς, αναφέρει η Laurie A. Nommsen-Rivers, η επικεφαλής της έρευνας από το Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Η Dr. Lori Feldman-Winter, παιδίατρος στο Cooper University Hospital στο Camden του Νιού Τζέρσεϊ, δεν θεώρησε παράξενα τα ευρήματα, αλλά «ανησυχητικά» , αναφέρει στο Reuters Health.

«Το ένστικτό μου λέει πως οι μητέρες σε ορισμένες κοινότητες δεν έχουν καμία στήριξη στο θηλασμό», είπε η Feldman-Winter, η οποία είναι πρόεδρος στην επιτροπή πολιτικής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στο Τμήμα του Θηλασμού.

«Είναι πολλές οι γυναίκες που πραγματικά θέλουν να θηλάσουν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό – χωρίς καθόλου φόρμουλα ή στερεά τροφή – μέχρι το παιδί να φτάσει τους έξι μήνες και έπειτα να συνεχίσουν το θηλασμό με παράλληλη εισαγωγή κατάλληλων τροφών μέχρι την ηλικία των δύο.

Τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκαλύπτουν πως τα τρία τέταρτα των γυναικών στις ΗΠΑ ξεκινούν να θηλάζουν και περισσότερα από τα μισά μωρά της μίας εβδομάδας τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Μόλις 16% των βρεφών όμως θηλάζουν αποκλειστικά ως τους έξι μήνες.

Για τις ανάγκες της νέας αυτής έρευνας, οι επιστήμονες ρώτησαν 532 νέες μέλλουσες μητέρες από ένα ιατρικό κέντρο, σχετικά με τις απόψεις και τα σχέδια τους για το θηλασμό και έπειτα τις ρώτησαν άλλες έξι φορές: όταν το μωρό γεννήθηκε και όταν ήταν 3, 7, 14, 30 και 60 ημερών.

Σε αυτές τις συνεντεύξεις, οι γυναίκες εξέφρασαν 49 διαφορετικούς προβληματισμούς σχετικά με το θηλασμό, 4179 φορές. Οι πιο συνηθισμένοι ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίζει το βρέφος όταν προσπαθεί να θηλάσει, όταν είναι δύστροπο ή αρνείται να θηλάσει, ο πόνος στη θηλή ή το στήθος και η μη επαρκής παραγωγή γάλακτος.

Μεταξύ 20 και 50% των μητέρων σταμάτησαν το θηλασμό εντελώς ή πρόσθεσαν φόρμουλα νωρίτερα από όσο σχεδίαζαν όσο ήταν έγκυες.

Από τις 354 γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάσουν αποκλειστικά για τουλάχιστον δύο μήνες, για παράδειγμα, οι 166 ξεκίνησαν να δίνουν στα μωρά τους φόρμουλα μεταξύ πρώτου και δεύτερου μήνα.

Και από τις 406 γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάζουν συνδυαστικά για δύο μήνες, οι 86 σταμάτησαν νωρίτερα.

Οι νέες μητέρες που εξέφρασαν ανησυχίες την 3η  ημέρα είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν να δίνουν φόρμουλα πριν τους δύο μήνες και εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σταματήσουν τελείως το θηλασμό, σε σχέση με το μικρό ποσοστό των γυναικών που δεν είχαν καμία ανησυχία.

«Είναι κρίμα που αυτά τα αρχικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διαφορά στο αν θα τραφεί το μωρό αποκλειστικά με μητρικό γάλα για μερικές μέρες και αν θα ανταποκριθεί θετικά στο θηλασμό για ένα χρόνο ή και περισσότερο», αναφέρει η Nommsen-Rivers στο Reuters Health.

«Αν καταφέρουμε να παρέχουμε στις μητέρες την απαραίτητη υποστήριξη, το 95% των προβλημάτων του θηλασμού είναι αναστρέψιμο».


Παρόλο που οι ΗΠΑ άρχισαν να προωθούν το θηλασμό στο νοσοκομείο καλύτερα, αναφέρει, υπάρχει ένα «τρομερό κενό στη φροντίδα» που λαμβάνουν οι γυναίκες αφού παίρνουν το εξιτήριο τους.

«Μπορεί να γίνει αφόρητο, ειδικά τις πρώτες μέρες στο σπίτι», αναφέρει η Nommsen-Rivers.


Συστήνει στις γυναίκες να βρουν χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ώστε να βρουν φίλους ή επαγγελματίες στους οποίους να μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που ο θηλασμός τους προκαλέσει ανησυχίες ήπροβλήματα.

Η Feldman-Winter, η οποία δε συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, αναφέρει πως οι νέες μητέρες που έχουν πρόβλημα μπορούν επίσης να καλέσουν το νοσοκομείο στο οποίο γέννησαν για να τους συστήσουν από εκεί κάποιον ειδικό, σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

«Στόχος θα πρέπει να είναι η υποστήριξη του αποκλειστικού θηλασμού», αναφέρει.


Το πιο σημαντικό είναι, λέει η Nommsen-Rivers, οι νέες μητέρες να γνωρίζουν πως «δεν είναι μόνες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τις πρώτες μέρες είναι απόλυτα φυσιολογικές».


Πηγή : today.com – Babyradio.gr

Mymommy
Mymommy

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια, συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *